Inspiracje w aranżacji kuchni

Drewniany blat – warto?

Kwiecień 19, 2019.Tekla Wojciechowska.0 Likes.0 Comments
Home/inspiracje/Drewniany blat – warto?

Blat kuchenny codziennie towarzyszy nam podczas przygotowywania posiłków. To właśnie on musi mierzyć się z nagrzanymi do czerwoności naczyniami, ostrymi narzędziami, uderzeniami… Blat kuchenny będzie spełniał swoje zadanie tylko wtedy, kiedy będzie zbudowany z materiału o wysokiej odporności. Ponadto, kuchenny blat jest dopełnieniem zabudowy i ma ogromny wpływ na jej estetykę. Czy blat wykonany z drewna spełni wyśrubowane oczekiwania?

Jakość przede wszystkim!

Drewno jest materiałem od lat wykorzystywanym na szeroką skalę w meblarstwie. I nic w tym dziwnego – naturalny surowiec wykazuje ponadprzeciętną odporność na urazy mechaniczne i czynniki zewnętrzne. Do produkcji blatów używa się przede wszystkim drewna dębowego, bukowego oraz jesionowego. W wymagającym, kuchennym środowisku zadanie jeszcze lepiej spełniają modele z egzotycznych odmian drzew – mahoniu, ipe, iroko, teczyny, merbau.

Marzysz o niebanalnej zabudowie z blatem o nieregularnej linii? Nic prostszego! Drewno jest materiałem, które łatwo poddaje się obróbce, co znacznie zwiększa pole do aranżacyjnych popisów. Ewentualne zarysowania albo pęknięcia nie są równoznaczne z koniecznością kupna nowego blatu. Uszkodzone drewno można poddawać renowacji, która przywróci mu dawną świetność.

Piękny dekor

Wymieniając walory drewnianego blatu, nie sposób nie wspomnieć o jego pięknym wyglądzie. Drewniane akcenty są ponadczasową ozdobą, która nigdy nie wychodzi  z mody. Surowa, usłojona powierzchnia harmonijnie dopełni zarówno minimalistycznej, nowoczesnej kompozycji, jak i klasycznej albo skandynawskiej aranżacji. Drewniane akcenty wniosą do kuchni nieco ciepła i sprawią, że zwyczajne pomieszczenie stanie się przytulnym sercem domu.

Add comment