Wybierając wyposażenie kuchenne, należy zwracać uwagę na jego estetykę i funkcjonalność. Kuchenne wnętrze powinno być wyposażone w materiały wykończeniowe, dodatki i meble odporne na uszkodzenia mechaniczne i czynniki zewnętrzne. Jednym z najbardziej intensywnie używanych elementów kuchennej zabudowy jest zlewozmywak. Dzisiaj przyjrzymy się bliżej modelom wykonanym z granitu. Czy warto postawić właśnie na kamienny zlewozmywak? Sprawdź!
Przede wszystkim: trwałość
W istocie pod pojęciem „zlewozmywak granitowy” kryje się produkt wykonany nie z czystego kamienia, a z materiału kompozytowego, którego głównym składnikiem jest piasek kwarcowy (stanowi on około 80% całości). Pozostałą część tworzą żywica akrylowa (czasami poliestrowa) oraz barwniki.
Listę zalet zlewozmywaków kamiennych otwiera wyjątkowa trwałość. Dzięki żywicy zlew jest twardy, odporny na uszkodzenia oraz czynniki zewnętrzne, między innymi niską i wysoką temperaturę oraz środki chemiczne, takie jak kwasy lub ługi. Możesz mieć pewność, że zakupiony zlewozmywak będzie w nienagannym stanie służył Ci przez wiele lat.
Estetyka
Kwarc nadaje zlewozmywakom surowego, naturalnego charakteru. Zlewozmywaki kamienne pięknie prezentują się w kuchni, stając się jej ozdobą. Kamienny akcent doskonale wpisuje się zarówno w nowoczesne, minimalistyczne kompozycje, jak i klasyczne wnętrza. W sklepach z wyposażeniem kuchennym znajdziesz modele w różnych kształtach i wielu kolorach.
Wady?
Do wad zlewozmywaków granitowych zaliczyć możemy ich cenę (są droższe niż klasyczne zlewy stalowe) oraz wagę. Ponadto, na jasnym „kamieniu” mogą powstawać odbarwienia z kawy, wina czy herbaty (plamy jednak znikają przy odpowiednim czyszczeniu).