Kategorie:

Kamienny blat w kuchni: jaki wybrać?

Blat jest ukoronowaniem kuchennej zabudowy. To właśnie on jest ostatnim szlifem nadającym meblom pożądanego charakteru oraz ważnym elementem wpływającym na komfort podczas przygotowywania posiłków. W modnych kuchniach w ostatnich latach bez wątpienia królują blaty z kamienia. Czy warto wzbogacić kuchenną zabudowę właśnie o kamienny blat? Jaki surowiec sprawdzi się w kuchni najlepiej? Sprawdź!

Granit, marmur, a może piaskowiec?

Producenci mebli kuchennych dają osobom urządzającym wnętrza ogromne pole do popisu. W katalogach znajdziesz blaty z około 200 odmian granitu, marmuru, piaskowców… Każdy z nich cechuje się wysoką odpornością na uszkodzenia mechaniczne i wysoką temperaturę, jednak nie każdy dobrze znosi kontakt z wodą i zabrudzeniami. Niezwykle eleganckie, efektowne blaty z marmuru i trawertynu charakteryzują się dużą chłonnością i wymagają stosowania specjalnych zabezpieczeń.

Przy wyborze blatu kuchennego dużą rolę odgrywa również jego estetyka. Blat powinien bowiem stanowić spójną część z frontami. Zanim zamówisz kosztowny, kamienny blat, dokładnie sprawdź parametry mebli. Ze względu na wagę kamiennych płyt, nie każda konstrukcja przystosowana jest do łączenia z kamiennym blatem.

Blat granitowy

W nowoczesnych kuchniach celująco egzamin zdają blaty wykonane z granitu. Twardy surowiec o nieprzeciętnej trwałości nie zmienia swojego wyglądu na przestrzeni lat i nie niszczeje pod wpływem kontaktu z produktami spożywczymi. Co ciekawe, mając do dyspozycji kamienny blat, nie musisz używać deski do krojenia. Możesz mieć pewność, że nawet najostrzejszy nóż nie pozostawi na nim śladu. Granitowe blaty dostępne są w wielu ciekawych kolorach, począwszy od klasycznej czerni, poprzez jasne, kremowe odcienie, na intensywnych zieleniach i błękicie kończąc.