Kategorie:

Mała kuchnia – poznaj podstawowe zasady architektów

 

Urządzenie kuchni jest wyzwaniem, które komplikuje się jeszcze bardziej, kiedy mamy do dyspozycji nie przestronną przestrzeń, a jedynie ciasne pomieszczenie. Czy właściciele starszych mieszkań z wąskimi, nieustawnymi kuchniami są skazani na gotowanie w mało atrakcyjnej przestrzeni? Niekoniecznie! Wbrew pozorom nawet małe wnętrze może być funkcjonalne i modnie wykończone. Jakie rozwiązania warto zastosować, tworząc projekt niewielkiej kuchni? Sprawdź!

Kolorystyka

Małe, słabo nasłonecznione pomieszczenia „nie lubią” ciemnych barw. W niewielkich kuchniach znacznie lepiej niż czarne, matowe meble sprawdzają się zabudowy oparte na jasnych barwach, przede wszystkim bieli. Zrezygnuj z matowych frontów na rzecz pozbawionych ozdobników modeli o błyszczącej strukturze. Połyskujące, jasne tafle dodają aranżacji głębi i odbijają światło, co optycznie dodaje kuchni kilku metrów kwadratowych. Obawiasz się, że jasna, błyszcząca zabudowa będzie zbyt chłodna? Możesz pozbyć się tego problemu, przełamując zimną biel drewnianymi akcentami.

Siła prostoty

Projekt niewielkich kuchni należy oprzeć na prostym układzie w kształcie litery l lub L. Część szafek górnych zastąp otwartymi półkami, haczykami i przeszklonymi witrynami. Jeśli kuchnia jest wąska, warto zamontować szafki górne otwierane do góry.

Warto pamiętać

Pomieszczenie będzie wydawało się większe, jeśli wyłożysz jego podłogę wielkoformatowymi kaflami. Efekt spotęguje odpowiednie oświetlenie – element pozwalający dowolnie modelować przestrzeń i kamuflować mankamenty aranżacji. Doskonałym sposobem na dodanie kompozycji lekkości jest podkreślenie poziomych krawędzi mebli listwami LED. Nie zasłaniaj okna – im więcej naturalnego światła wpadnie do kuchni, tym lepiej.