Inspiracje w aranżacji kuchni

Spiek kwarcowy – innowacje w kuchni

Styczeń 7, 2019.Tekla Wojciechowska.0 Likes.0 Comments
Home/inspiracje/Spiek kwarcowy – innowacje w kuchni

Może przypominać ciemny granit, elegancki marmur, naturalne drewno lub postarzany, zachodzący rdzą metal… O czym mowa? O spieku i konglomeratach kwarcowych – nowoczesnych materiałach, które w modnych kuchniach robią prawdziwą furorę!

Czym jest spiek i konglomeraty kwarcowe?

Spieki i konglomeraty kwarcowe powstają w wyniku mielenia, prasowania oraz wypiekania w  specjalnych piecach hybrydowych w temperaturze około 1220 stopni naturalnych surowców (skały granitowej, piasku kwarcowego, iłów łupkowych oraz pigmentów ceramicznych) z dodatkiem glinek, topników skaleniowych i barwników. Wzory na cienkich, dużych płytach nawiązują do łupków, mik, piaskowców, granitów, marmurów. Tego rodzaju płyty cechują się nie tylko ciekawym i eleganckim wykończeniem, ale również ponadprzeciętną odpornością na uszkodzenia, ścieranie, zaplamienia i  czynniki zewnętrzne. Co ważne, już 3-milimetrowa warstwa spieku zachowuje wszystkie właściwości techniczne materiału.

Gdzie stosuje się spiek kwarcowy?

Jeszcze do niedawna spieki kwarcowe wykorzystywane były głównie do wykonywania okładzin na ścianach, budowy kominków czy parapetów. Dzisiaj – ze względu na modę na ciemne, surowe aranżacje – materiał ten znajduje zastosowanie głównie w łazienkach i kuchniach. Blaty kuchenne i zabudowa wykończona ciemnym, matowym lub połyskującym spiekiem prezentuje się niezwykle nowocześnie, a jednocześnie jest w stanie przetrwać w wymagającym, kuchennym środowisku wiele lat.  Powierzchnia nowoczesnych blatów czy szafek może być polerowana, matowa lub fakturalna w różnych kolorach, a nawet wzbogacona antybakteryjną powłoką.

Add comment