Inspiracje w aranżacji kuchni

Blat granitowy – warto?

Czerwiec 5, 2020.Tekla Wojciechowska.0 Likes.0 Comments
Home/inspiracje/Blat granitowy – warto?

Jednym z najważniejszych elementów kuchennej zabudowy bez wątpienia jest blat. Jakość, kolorystyka i struktura blatu wpływają na estetykę wnętrza, komfort pracy w kuchni oraz trwałość zabudowy. Osoby szukające pewnych i sprawdzonych rozwiązań często decydują się na model z granitu. Czy warto postawić właśnie na ten naturalny kamień? Sprawdź!

Jakość na lata

Kupno blatu granitowego jest niemałą inwestycją. Okazuje się jednak, że za wysoką ceną stoi również nieprzeciętna jakość. Do największych zalet granitu zaliczyć możemy odporność na wysokie temperatury. Możesz mieć pewność, że gorący garnek ustawiony bezpośrednio na kamiennym blacie nie wpłynie negatywnie na jego kondycję. Ponadto, twardy granit nie niszczeje pod wpływem kontaktu z ostrymi narzędziami (można na nim bezpośrednio kroić i siekać), mocnymi środkami czyszczącymi i kwasami zawartymi w pożywieniu (na przykład w owocach). Ewentualne rysy można łatwo zatuszować przy pomocy kamienia szlifierskiego. Granitowy blat nie odbarwia się i nie matowieje z czasem. Należy jednak pamiętać, aby nie czyścić kamiennego blatu preparatami z alkoholem i woskiem. W tym przypadku na gładkiej powierzchni mogłyby pozostać nieestetyczne smugi. Granit jest również całkowicie odporny na wilgoć. Ekologiczny materiał łatwo utrzymać w nienagannej czystości bez konieczności jego impregnacji.

Rozwiązania do stylowej kuchni

Wymieniając walory granitowych blatów, nie sposób nie wspomnieć o ich nieprzeciętnym uroku! Producenci oferują granitowe blaty w wielu ciekawych kolorach  – beżach, szarościach, różach, błękitach oraz czerni. Surowy, solidny blat doskonale współgra z nowoczesnymi wnętrzami, dodając im luksusowego wyrazu.

Add comment