Inspiracje w aranżacji kuchni

Marmurowy blat w kuchni – warto?

Lipiec 10, 2020.Tekla Wojciechowska.0 Likes.0 Comments
Home/inspiracje/Marmurowy blat w kuchni – warto?

Elegancki marmur jest niekwestionowanym hitem w modnych wnętrzach. Jasny, dekoracyjny kamień wykorzystywany jest w niemal wszystkich pomieszczeniach – salonach, sypialniach, a nawet łazienkach i kuchniach. Esteci planujący zaaranżowanie kuchni w stylu glamour często marzą o dopełnieniu stylowej, białej albo czarnej zabudowy marmurowym blatem. Czy to na pewno dobry pomysł? Sprawdź nasze rady!

Marmurowy blat? Niekoniecznie!

Marmur ceniony jest przede wszystkim za swoje efektowne wykończenie. Nie da się zaprzeczyć, że ściany, podłogi czy elementy mebli o marmurkowym wzorze przyciągają wzrok i dodają aranżacji klasy. Niestety, w tym przypadku  estetyka nie idzie w parze z walorami funkcjonalnymi. Faktem jest, że marmur jest trwały, odporny na uszkodzenia mechaniczne i dobrze przewodzi ciepło, dlatego z powodzeniem wykorzystywany jest do produkcji płyt podłogowych, schodów, parapetów czy desek do krojenia. Jednak warto mieć świadomość, że naturalny kamień ma nasiąkliwą strukturę. Chlapiący tłuszcz, rozlane wino czy kawa, plama z keczupu wsiąkną w blat, tworząc na nim plamę, które nie sposób usunąć. Zniwelować problem pomagają specjalne impregnaty. Należy jednak pamiętać, że nawet pokryty ochronną powłoką kamień będzie niszczał, jeśli nie usuniemy plamy od razu. Ponadto, naturalny kamień pod wpływem użytkowania będzie się ścierał.

Praktyczny zamiennik

Odpowiedzią na potrzeby osób, które nie chcą rezygnować z pięknej zabudowy, a jednocześnie poszukują w pełni funkcjonalnych rozwiązań, są blaty ze sztucznego kamienia. Wysokiej klasy zamiennik do złudzenia przypomina swój pierwowzór, jednak jest znacznie lżejszy, tańszy oraz odporny na czynniki zewnętrzne.

Add comment